Polaganje vinila je možno na dva načina in sicer z lepljenjem ali s plavajočim polaganjem na klik. Če ju med seboj primerjamo, je polaganje vinila z lepljenjem zahtevnejše, ker je tla potrebno pripraviti tako, da so povsem gladka, drugače se nepravilnosti kasneje na vinilu poznajo. Vinil je primeren tudi za talno ogrevanje. Prednost vinila je, da je vodoodporen in izjemno preprost za čiščenje, zato je primeren za stare in vlažne hiše ter tudi za vse ostale.

Polaganje vinila z lepljenjem

Polaganje vinila na način, ko se ga lepi na tla, ni ravno lahko opravilo. Za to vrsto polaganja je značilno, da je tla treba pripraviti izjemno natančno. To pa pomeni, da jih je z ravnalno maso treba tako zravnati, da so povsem gladka. Če tega ne naredite, potem se bodo vse nepravilnosti, ki so na tleh, sčasoma enako poznale tudi na vinilu, kar pa ne bo lepo za pogledati. V tem primeru morate tudi vinilne deske res natančno nalepiti eno ob drugi, da so vzorci brezhibni in da se ne odlepi ob robovih.

Dobro lepljen vinil je tak, da nihče ne opazi, kej  so vinilne deske skupaj zlepljene. Če tega sami ne znate, potem polaganje vinila z lepljenjem raje prepustite izkušenemu mojstru, ki bo tudi izbral pravo lepilo in bo vedel točno, koliko ga mora nanesti na tla, da bo vinil držal in da se bo vseeno dalo zamenjati vinilno desko, če bo to enkrat potrebno.

Polaganje vinila na klik

Polaganje vinila na klik je nastalo iz ideje, da se združita med seboj dva materiala. To sta na primer topli pod, ki mora biti seveda vodoodporen in vinil ali laminat in vinil, možni pa so še drugi materiali, kot je na primer linolej. Vinilne deske se že vnaprej nalepijo na podlago, kot je na primer laminat, še preden se položijo na tla prostora.

Dejansko je tovrstno polaganje vinila zadnja desetletja najbolj popularno ravno zaradi enostavnosti polaganja, zaradi vodoodpornosti in kvalitete. Takšni podi so izjemno lepi in dobro imitirajo naravne materiale, kot je na primer les. Tako so prepričljivi, da jih nepoučena oseba ne bo mogla ločiti med seboj na videz. Takšen lep izgled pa vinil ohrani res dolgo časa, ker je skoraj neuničljiv, mora pa biti zelo kvaliteten in tri slojen.

Takšen vinil na klik ima kar tri bistvene prednosti. Ena je, da ga je mogoče polagati na neravne površine. Druga prednost je, da ga je možno položiti tudi preko že obstoječih talnih oblog. In tretja prednost je, da je tak vinil najbolj primeren tudi za talno gretje.

Katere izvedbe vinila poznamo?

Ena izvedba vinila so talne obloge za lepljenje, ki so sestavljene iz več plasti. Na vrhu je zaščitni sloj proti obrabi. Pod njim pa je vinilno jedro, ki vsebuje dekor, ki je običajno imitacija kakšnega naravnega materiala, kot sta kamen in les. Tretji sloj je še podlaga, ki vinil naredi res trden in odporen na udarce in obrabo, hkrati je vodoodporen.

Polaganje vinila zahteva ravna tla in ima ostre robove, njegova debelina pa je malo manj kot 2 mm in največ do 3 mm.

Druga različica vinila je na klik s HDF in pluto, kar pomeni, da ima ta vinil poleg zaščitne polasti in vinilnega jedra z dekorjem ter HDF plastjo pod njimi še pluto. To je vinil na klik, ki se polaga le na plavajoči način. Debelina je lahko med 8 in 11 mm. Ker je narejen iz trdnega HDF jedra ter ima podlago iz plute, je zelo primeren za polaganje na že obstoječe talne obloge.

Masivni vinili na klik

Dejansko takšni vinili niso le za na klik polaganje, ampak je tovrstno polaganje vinila možno tudi lepljeno. V tej izvedbi je vinil lahko debel okoli 5 mm. Sestavljen je iz zgornje zaščitne plasti, vinilnega jedra in iz debelejše spodnje plasti vinila. Zato je bolj kakovosten in primeren za klik polaganje.

Ko govorimo o vodoodpornem vinilu nak klik, je potrebno vedeti, da gre tukaj za plavajoče polaganje vinila, zato je sestavljen iz treh plasti, ki so obrobni sloj, tanki vinilni sloj z dekorjem in pa močno jedlo, ki je armirano s pomočjo steklenih vlaken. V povprečju je tak vinil debel 6 mm, uporablja pa se ga največkrat za kuhinje in kopalnice.

Poznamo še kompaktne vinilne plošče na klik, ki pa so najbolj stabilna izvedba vinila, ki je namenjeno plavajočemu polaganju. V tej verziji vinila je debelina različna in sicer od tanjšega 4 mm do debelejšega 7 mm. Te plošče pa vsebujejo obrabni sloj na vrhu, vinil z dekorjem in spodnjo plast, ki je zelo močna nosilna plošča. Nekatere vrste takega vinila pa imajo lahko spodaj še zvočno izolacijo, vendar je treba povprašati, kateri proizvajalec jih dejansko izdeluje, ker nimajo vse različica te možnosti.

Kako pripravimo tla za polaganje?

Za polaganje vinila je pomembno, na kakšno podlago bomo vinil položili. Največkrat so to ravnalne mase pa tudi estrih, linoleji in topli podi, ploščice, les in podobno. Glede na to, kakšna je podlaga, pa se izbere tudi prava izvedba vinilne talne obloge. Tudi kar se tiče ravnalnih mas in lepil je zelo pomembno, kateri vinil bomo uporabili in na katero podlago ga bomo namestili.

Da bi bila vinilna tla topla, vinil ne smemo položiti neposredno na beton, ampak je treba vmes dati nekaj toplotne izolacije ali talno gretje. Če pa želite še mehak občutek pod nogami, je vinil na klik prava izbira.