Parket oreh je zelo elegantna talna obloga, ki je temnejšega odtenka. Največkrat jo uporablja za dnevne sobe, velike prostore in dvorane. Kakovosten parket oreh je v kombinaciji s svetlejšim pohištvom in detajli na pogled prekrasen. Na otip pa je topel, saj je naraven les. Pod njega je možno namestiti talno ogrevanje. Vaš dom ali pisarno in dvorano bo spremenil v prostor prijetnega ter kakovostnega bivanja. Izbirate ga lahko v več odtenkih in vzorcih, ki si jih lahko ogledate iz udobnega naslonjača kar v spletni trgovini.

Zakaj izbrati parket oreh?

Vrhunski parket oreh je izdelan iz ameriškega oreha, ki je kakovostno, veliko, trdno in obstojno drevo. Že kar nekaj časa ga gojijo tudi pri nas, čeprav ni avtohton. Ima pa boljše lastnosti od domačega oreha in je tudi temnejše barve.

Parket oreh

Velika izbira vzorcev in odtenkov za vaš parket

Različnih parketov iz ameriškega oreha je res veliko vrst. Da bi izbrali za vaš prostor pravega, je potrebno upoštevati nekaj kriterijev. Prvi je gotovo kakovost. Lahko ste mirni, kajti vsi parketi, izdelani iz ameriškega oreha, so vrhunske kakovosti.

Parket je najbolj dolgotrajna talna obloga

Če želite, da bo vaša talna obloga dolgotrajna, potem ste prav izbrali, kajti parket lahko zdrži in preživi več generacij ljudi. Vsaka druga generacija ga le obnovi, na novo polakira in spet je tak, kot je bil prej. Če želite nekaj večnega in zdržljivega, je parket prava izbira.

Nameščanje je res enostavno

Kakovosten parket oreh lahko položite sami brez packarije in truda. Izberite parket na klik brez lepljena, saj je že narejen. Enostavno samo plošče, ki so različnih velikosti, zagozdite eno v drugo. Parket za povprečen prostor v stanovanju boste položili v enem samem dnevu.

Parket oreh vzdržuje toploto in suhost prostorov

Parket ameriški oreh je primeren za talno ogrevanje v vseh prostorih, naj bodo to stanovanje, pisarna, proizvodna hala ali pa dvorana, vendar izberite obvezno tri slojnega. Talno ogrevanje bo vzdrževalo suhost prostorov v še tako vlažni stavbi ali na območju in ohranjalo predmete v prostoru suhe ter brez plesni. Tako bo vaš prostor še bolj zdrav in kakovosten za bivanje.

Kako izbrati parket oreh za talno oblogo?

Parket oreh izberite glede na naslednja vprašanja in kriterije:

• Ali je vaš prostor večji? Za kateri prostor gre?
• Ali bodo tla obremenjena s težo in hojo ter vožnjo?
• Ali želite sami položiti parket?
• Ali je prostor zelo svetel?
• Ali si želite sijajen izgled tal, ali pa naj bodo tla matirana?
• Kakšen vzorec vam je všeč?
• Kakšno je vaše pohištvo?
• Ali želite imeti naravno talno oblogo?
• Ali ste ekološko in okoljsko osveščeni?
• Za koliko časa bi radi imeli talno oblogo?

Ko ste si odgovorili na zgornja vprašanja, ki bi vam jih na primer zastavil tudi strokovnjak, če bi ga prosili za nasvet, lahko izberete tak parket oreh, ki zadovoljuje vaše potrebe.

Če je vaš prostor večji, potem izberite parket, ki je v obliki večjih plošč, da bo hitreje nameščen in da bo trdnejši za hojo ter vožnjo in obremenitve. V primeru, da bi radi parket namestili sami, je nujno, da izberete parket na klik, ki je že narejen v treh slojih in je tudi primeren za talno ogrevanje. Namreč, če bi morali sami parket lepiti in brusiti, potem to res ni lahko delo in traja nekaj dni, da bi ga dokončali, ker se mora vmes še sušiti lepilo in na koncu še lak. Da ne govorimo o packariji, prahu in umazaniji, ki pri tem nastanejo. Tudi, če bo parket položil mojster, je bolje, da je na klik, ker bo opravil hitreje in manj zaračunal. Prav tako ne bo umazanije ter prahu. Delo bo opravljeno že v enem dnevu in prostor boste lahko uporabljali takoj.

Izbira parketa glede na izgled

Parket oreh boste izbrali v primeru, da je vaš prostor preobremenjen s svetlobo, zato in bo temnejši parket iz temnega orehovega lesa to ublažil. Če imate radi kontrast med temnim in svetlim in je vaše pohištvo svetlo, potem bo temen parket izgledal zelo elegantno, umirjajoče in domačno. Parket se lahko svetlika ali pa je matiran, bolj umirjen. Za dnevne sobe in za dvorane je lahko sijajen. Za telovadnice in športne dvorane, proizvodne hale in pisarne je bolje, da je matiran. Odvisno je od tega, kakšen lak se uporabi. Lak ima dve funkciji. Ena je zaščita parketa pred udarci, praskami, obrabo in vlago, druga pa je estetske narave. Parket je lahko v različnih vzorcih, kot so široke deske, ožje deske, majhne deskice, ki so lahko položene druga ob drugo ali pa v vzorec ribje kosti. Nekateri parketi izgledajo zelo moderno in novo medtem, ko drugi imitirajo starinski rustikalni zgled, kot da so tla že dolgo časa tam. Rustikalni parket oreh ima lahko posebno obdelavo, na primer, da so robovi zaobljeni in mehki.

Izbira parketa glede na trajanje

Če želite najdaljši možen obstoj, je parket oreh najboljša izbira v nasprotju z drugimi lesnimi vrstami, ki so lahko bolj mehki. Če ste ekološko ozaveščeni boste izbrali parket, ki je premazan z naravnimi ekološkimi olji. Tovrstni parketi so še posebej zdravi za bivanje, ker ljudje v takih prostorih vdihavajo le naravne hlape lesa in olja.

Nenazadnje se tak parket tudi z lahkoto reciklira nazaj v naravo, če se tako odločite. Vendar pa ljudje običajno parket vzamejo ker je dobesedno večen, obnovljiv in preživi več generacij ter je vedno v modi. Parket je tudi izjemno lahko čistiti kar z antistatično ali vlažno krpo brez agresivnih čistil.