Obstoječi parket nima več svojega sijaja, na nekaterih delih postaja temne barve, a to še ni največja težava. Zaradi razpokanih fug prihaja tudi do odstopanja parketa od podlage oziroma estriha in to je prvi znak, da je parket potreben obnove. Takoj boste pomislili na brušenje parketa in kaj hitro boste po dolgem in po čez iskali pravega strokovnjaka, ki vam bo po predhodnem ogledu strokovno svetoval in delo izvedel kakovostno, vendar lahko za to delo poprimete tudi sami.

Brušenje parketa ali zamenjava?

Pravijo, da bolj staro, kot je vino, boljše je in isto pravilo velja za leseno talno oblogo oziroma parket. Popolna zamenjava parketa je smiselna takrat, ko ni več mogoče obnoviti obstoječe lesene talne obloge.

Kdaj moramo obnoviti parket?

Plemenito leseno oblogo je smiselno obrusiti in obnoviti na vsakih 15 let oziroma je brušenje parketa in obnova odvisna od uporabe. Prav tako brušenje parketa in obnova ni omejena ne letni čas, je pa priporočljivo, da je v prostoru, kjer se izvajajo dela, konstantna temperatura med 15 in 20 stopinj Celzija.

Brušenje parketa prepustite strokovnjakom

Les spada med naravne materiale, ki vsakemu prostoru doda nekaj topline ter brezčasnosti. Ko je treba obrusiti in obnoviti parket, je smiselno, da to delo izvedejo mojstri, ki poznajo vrsto lesa in vam bodo strokovno svetovali in izvedli dela na vaši talni oblogi. Poleg pregleda parketa, se bodo mojstri z vami pogovorili tudi o postopku ter časovni izvedbi, uporabili bodo kakovostne stroje, s katerimi bodo izravnali vašo talno površino, predvsem pa bodo po končanem brušenju parketa in lakiranju še očistili prostor ter vam dali napotke, kako naprej negovati parket, da bo sijal nadaljnjih nekaj let v vsej svoji lepoti.

Brušenje parketa – postopek

Raznobarvnost, razpoke in odstop laka od parketa so prvi znanilci, da je vaš parket potreben konkretne obnove. Pred obnovo bo treba odstraniti vso pohištvo, saj vam bodo strokovnjaki najprej zbrusili in zravnali parket po celotni površini, deščice, ki so preveč obrabljene ali poškodovane pa zamenjali z novimi. Parketa ni priporočljivo obnavljati samo na določenih kritičnih točkah, če se odločite za obnovitev, priporočamo celostno obnovitev. Lahko pa po naslednjih korakih, parket obrusite tudi sami.

Brušenje parketa poteka po posebnih korakih:

– Obrusijo se vse poškodovane površine in vrhnji sloj laka.

– Brušenje parketa je treba izvesti vsaj 2 do 4 krat, odvisno od obrabljenosti.

– S posebnim brusilnikom se obrusijo še vogali in robovi.

– Vse razpoke, ki so nastale zaradi obrabe, je treba še »skitati«.

– Sledi lakiranje.

Pozornost namenimo še stopnjam brušenja parketa. Brušenje parketa poteka namreč v treh stopnjah.

  1. Grobo brušenje parketa – z grobim brušenjem parketa se izravnajo večje nepravilnosti na parketu.
  2. Vmesno brušenje parketa – poteka najmanj 2 – krat, vmesno brušenje pripomore h glajenju parketa oziroma talne obloge.
  3. Fino brušenje parketa – ko se »pokitajo« vse razpoke in ostale poškodbe sledi v zadnjem končnem koraku še fino brušenje in naša lesena talna obloga je pripravljena na lakiranje.

Brušenje parketa – katere lahko obnovite?

Če imate masivni ali več slojni parket, ga lahko obnovite. Več slojni parket ima omejeno debelino zgornjega sloja, zato strokovnjaki določijo, koliko krat ga lahko obrusijo, priporočajo vsaj 2 – kratno brušenje parketa, če pa imate gotovi plavajoči parket, ga ne bo mogoče obrusiti.

Kakšne vrste parketa poznamo in od česa je odvisna cena brušenja parketa?

Cena za brušenje parketa je odvisna od različnih dejavnikov, najbolj pa od trdote in vrste lesa. Les, ki se največkrat uporablja za parket je iz hrasta, javorja in bukve. Ker je to najbolj vzdržljiv les, ga ni treba velikokrat brusiti, prav tako pa bo cena prijetnejša vašemu žepu.

Kako prepoznate, kakšne vrste parketa imate? Popolnoma enostavno.

Hrastov parket je zelo trd in že od nekdaj velja kot simbol razkošja, stabilnosti, brezčasnosti oziroma večnosti. Od ostalih parketov je hrastov malo dražji, a to ne pomeni, da bo dražje tudi brušenje. Brušenje je namreč predvsem odvisno od trdote in obrabe parketa.

Javorjev parket je trd les, bež barve in zelo odporen na praske.

Bukov parket pa je cenovno bolj ugoden od hrastovega, trpežen, velikokrat pa ga najdemo v hišah ali stanovanjih.

Poleg trdote lesa vpliva cena brušenja tudi na vrsto parketa. Če imate gotov tovarniški parket, ki je zelo trpežen in odporen na poškodbe zaradi številnih zaščitnih slojev, ne zahteva veliko brušenja. Masivni klasični parket lahko obrusite večkrat, čeprav je skoraj brezčasen, ladijski in kmečki pod pa brušenja parketa ne potrebujeta. Cene brušenja parketa se razlikujejo tudi od ponudnikov teh storitev.

Brušenje parketa – predrago, prezapleteno in pretežko?

Nobeno delo ni nikoli predrago ali prezapleteno, še najmanj pa pretežko. To velja tudi za brušenje parketa. Skozi besede ste spoznali postopek brušenja oziroma pravilni vrstni red vseh izvedenih korakov in tako boste z lahkoto tudi sami poprijeli za obnova parketa. Ko boste parket pravilno obrusili, boste dodali le še pikico na »i« in parket še polirali, očistili in premazali ali z lakom, ki je lahko na vodni bazi ali z oljem.

Kakovostno in strokovno obrušen parket, ki je vaše delo ali delo strokovnjakov, bo kmalu zasijal v vsej svoji lepoti, vas pa bo razveseljeval in navdihoval vsakič, ko boste vstopili in bili v prostoru.