Ko začenjamo projekt obnove ali gradnje svojega doma ali drugega objekta, navadno ne razmišljamo o vseh odločitvah, ki jih tak podvig prinese. Pridemo do vprašanj glede ogrevalnih sistemov, glede postavitve prostorov, glede izbire talnih oblog, glede usklajevanja in kombiniranja vseh teh. Vsa imajo skupno predvsem izhodišče, da skušamo nekako vedno najti najboljše za naš denar, a seveda skladno z našo vizijo za udobno in kvalitetno bivanje.

TALNA OBLOGA JE LAHKO VEČ KOT LE OKRAS

Predvsem izbira talnih oblog predstavlja veliko odločitev, saj vpliva na ogromno vidikov našega bivanja. Zavzema večinski del vidnega dela prostora, je pa tudi naš stalen stik s tlemi, zato bo vplivala tako na izgled prostorov kot tudi na udobnost našega koraka. Iščemo torej talno oblogo, ki izgleda lepo, daje prostoru prijetno energijo, nudi udoben korak in je primerna glede na vse sisteme, ki so implementirani v objektu. Tu lahko gremo še malo dlje in se ne ustavimo pri koraku, ki bo le udoben. Izberemo lahko najboljše zase in s tem talno oblogo, ki je dobro kompatibilna s talnim ogrevanjem ter ponesemo izkušnjo bivanja na novo raven.

Pri talnem ogrevanju je najbolj pomembno, da so talne obloge iz materialov, ki dobro prevajajo toploto, drugače se izgublja učinek gretja. Od vrste talne obloge je odvisna tudi izbira cevi in načina polaganja le teh, zato jo morate izbrati že veliko prej.

IZBIRA TALNE OBLOGE PRI TALNEM OGREVANJU

Dandanes je izbira talnih oblog ogromna in nedvomno je težko najti tako, ki je hkrati kvalitetna, dokaj preprosta za vzdrževanje, lepo izgleda in se hkrati v vseh pogledih prilega v vaš prostor. Nedvomno tu veliko vlogo igra tudi nizka cena, ki pa nikakor ne bi smela biti glavni faktor pri tako pomembnih odločitvah.

Pri izbiri materialov za talne obloge se ljudje še vedno pogosto odločajo za naravne materiale. Blizu so nam zaradi svoje topline in preprostega kombiniranja tako v rustikalno kot tudi starinsko opremljene prostore, v tiste s sredozemskim stilom ter tudi v kombinacijah v modernih domovih ali poslovnih objektih.

Pogosto izbirajo torej les, keramiko, kamen, linolej, pluto in sisal, a v samem vrhu je že leta in leta brez konkurence les. Zaradi svojega domačega izgleda in tople energije, ki jo prinese prostoru, nam je sploh zaradi napredka tehnologije na področju proizvodnje talnih oblog zdaj bliže in dostopen bolj kot kdajkoli prej. Izbiramo lahko med veliko paleto različnih odtenkov barv in različnih debelin.

Ker je cena lesene talne obloge nekoliko višja, se je na trgu kmalu pojavil laminat, ki je cenejša izbira in je pravzaprav imitacija parketa. Tako parket kot laminat imata sicer svoje prednosti in slabosti, a brez dvoma bi vam vsak strokovnjak priporočal parket, ki se kot stoodstotno naravna talna obloga z razlogom že stoletja postavlja ob bok vsem umetnim, modernim in precej cenejšim masam.

PARKET ZA TALNO GRETJE

Če je parket, ki ga izberemo za svoj prostor pravilno položen in ga dobro ter redno vzdržujemo, je vsekakor dobra naložba za mnoga leta. V kolikor ni preveč poškodovan, je dokaj preprost tudi postopek obnove in tako mu lahko z manjšim posegom hitro vdihnemo novo življenje.

Vsak parket pa ni prava izbira za kogarkoli ali katerikoli prostor, saj so si med sabo različni po stopnji občutljivost. Med bolj občutljive štejemo predvsem smreko, kostanj, hruško, jelšo, brezo, evropski javor ter bukev. V kolikor imate torej talno ogrevanje, izbira teh vrst lesa ni priporočljiva, ampak je vsekakor najboljša izbira hrast.

Med parketi, primernimi za uporabo pri polaganje na tla s talnim ogrevanjem so najboljša izbira gotovi parketi, ki so v zadnjih letih postali pravi trend. Imajo večplastno strukturo in vrhunsko kakovost elastične površinske obdelave, hkrati pa tudi nudijo možnost polaganja na klik.

NA KAJ MORAMO PAZITI, KO IZBIRAMO PARKET ZA TALNO GRETJE?

Zavedati se moramo, da nam bo le pravilno izbrana talna obloga služila dlje časa in hkrati krasila naš prostor kot smo si zamislili. Obnova parketa sicer ni tako zahteven in drag postopek, medtem ko morebitna zamenjava predstavlja velik strošek in veliko več dela. Pravilna izbira je tako še toliko bolj pomembna.

Pri izbiri gotovega parketa za talno gretje morate tako biti pozorni predvsem na štiri dejavnike – spodnja podlaga, vrhnja plast, kraj izdelave in ali je industrijske ali obrtniške izdelave ter proizvodnje.

Pri spodnjih podlogah ločimo različne tipe, kot so na primer smrekov masiven les, hrastov masiven les in vezana plošča breza, ki je sicer kar enkrat dražja od ostalih podlog, a je nedvomno najboljša izbira. Parketi, pri katerih je uporabljena vezana plošča breza, sicer dosegajo do 40 procentov višjo ceno, a je njihova prednost v manjšem delovanju, manjšem odstopanju in s tem manjših režah ob delovanju lesa ter boljši prevodnosti talnega gretja. Les je toplotni izolator, zato je pomembno, da je čim tanjši – tako je najbolj primeren dvoslojni gotovi parket.

Glede na zgornji sloj masive in spodnjo podlago obstajata dva ranga parketa, ki pa se med sabo tudi precej razlikujeta v ceni – ta raste z velikostjo zgornjega sloja in pa najbolj s kvaliteto spodnje podloge. Razlike v ceni se lahko med parketi sploh ko pride do podloge, ogromne. Cena spodnje podloge iz smreke se giba nekje okoli 300 evrov na kubični meter, medtem ko dosega cena za podlogo iz breze tudi do 600 evrov na kubični meter.

Odločimo pa se lahko tudi med ekonomičnim in profesionalnim parketom. Prvi ima vrhnjo plast debelo 1-2 mm in je ponavadi iz smrekove podloge, profesionalni pa ima vrhnjo plast v debelini med 3 in 5 mm in je namenjen predvsem profesionalnim parketarjem ter za specializirano prodajo. Njegov spodnji sloj je navadno iz brezove vezane plošče.

Cena za parket za talno gretje niha iz več razlogov tudi glede na državo, v kateri je bil proizveden. Proizvodnja v Evropi je tako zaradi manjšega obsega dražja kot recimo na Kitajskem, a so zaposleni bolj strokovno usposobljeni, materiali so višje kvalitete, lepila ne vsebujejo toliko formaldehida in tudi predpisi so v Evropi precej bolj strogi.

Ko primerjamo obrtniški in industrijsko proizveden parket za talno gretje, parket obrtniške izdelave vsekakor dosega višjo ceno, ima različne dolžine, je oljen in lakiran z višjecenovnimi olji ter laki. Obrtniško proizveden parket za talno gretje je bistveno bolj odporen na praske, tekočine in tudi škodljive vplive UV žarkov.

Morda parket za talno gretje res ni najcenejša izbira, je pa zagotovo kvalitetna in najboljše za vas in vaš denar.